AMSTERDAM

Mellan Amsterdam och Sverige är det många mil.

Gäspningar, komplemäntärmedicin och regelrätt knark

leave a comment »

Häromdan skrev Annanannan ett inlägg om alternativ/komplemäntärmedin som tillsammans med sin uppföljning är intressanta frågeställningar att stanna upp vid. En diskussion om placeboeffekter, forskning och kvacksalveri kan föras på hennes blogg, för detta skulle handla om något annat.

Inlägget fick mig att tänka på något som är väldigt specifikt holländskt, eller nederländskt om jag ska var korrekt. Det handlar om ‘de gaper’ eller gäsparen som det skulle bli på svenska. Visst, jag tycker ofta att holländare är konstiga men detta hör till en av de underligare sakerna. Vi snackar ett huvud med öppen mun som dekoration till en husgavel.

Ser han på något sätt normal ut? Nä- tänkte väl att du skulle hålla med mig.

Kolla in fler av dem här.

Det är ungefär samma sak som Hygieias skål med ormen – en symbol för ett apotek. Skillnaden är att det känns lite rassigt, åtminstone om det var så att de var nya. Historien bakom förklarar det. Rundresande kvacksalvare/kringresande apotekarier hade en mor med sig. Då menar jag inte en mamma men en av de som kallas morer. Morer är egentligen berber från norra afrika som kom över till Spanien och sen resten av europa på medeltiden. Det är en förlegad term men beskriver vad det är vi ser, en bild av en berb som är präglad av sin tidsperiod. Nog med förklarandet om termen ‘mor’. Dessa män var följeslagare till apotekarien som höll en show på marknadsplatsen. Moren skulle se lite slite ut, men fick sen sträcka ut tungan och få sig ett piller. Varpå han gick bakom scenen och tog på sig sin finaste turban och outfit och drog en tokig dans för att visa hur frisk han blev. Ville precis säga att de kanske inte var så smarta på medeltiden som gick på en sån grej. Men så hade jag glömt bort all reklam för saker som Q10 som ska göra vår hud slät och fin. Tydligen funkar det än idag.

Så lite rassig är det. Det är liksom friskaraben istället för gladneger.(Men tro mig det finns konstigare saker, Zwarte Piet har jag inte tagit upp än)

Men vad som är lustigt är att Nederländerna också är världens största tillverkare av ecstasy så det får en annan innebörd. Lägg ett piller på tungan och ta dig en dans i din snyggaste outfit. Skulle tänka mig att en ‘gaper’ idag skulle bli en förortskid i alla färger.

Dessutom ser ‘gapern’ här ovanför som om han är på osedvanligt starka droger……

Advertisements

Written by magnus

October 31, 2008 at 11:04 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: