AMSTERDAM

Mellan Amsterdam och Sverige är det många mil.

Skjuta upp vid Svampen

with 2 comments

I DN fanns imorse en artikel om hiv- och gulsotstest på Stureplan. Bra i sig.Det lustiga är att fokus ligger på socialt anpassade missbrukare och deras eventuella smitta. Själv har jag varit x antal gånger vid Stureplan när jag bodde i Sthlm och har uppenbarligen andra observationer än de läkarna besitter.

Knark, sure. Kola förbrukningen i området är det nog inget fel på. Men jag har svårt att tänka mig att det hänger så många sprutnarkomaner på ställena runt torget. För det är just det som diskuteras i artikeln, smitta via knarket och inte via knarkets effekter. För visst känns det troligare att folk blir kåta och inte tänker efter när de är höga som hus och kör på utan kondom. Hela nattklubbsscenen går huvudsakligen ut på att genom olika tekniker döva ens eget omdöme (läs. bli hög eller aspackad) för att då lättare kunna ägna sig åt jakten på en (tillfällig) partner. Att skjuta upp känns inte som att det är något man gör i ett socialt sammanhang som att hänga vid Stureplan.  Istället borde fokus ligga på att informera om knark och dess baksida och hivsmitta var för sig.

Den andra delen av texten tar sen upp de exceptionellt mest pantade i svensk narkotikapolitik, frågan om gratis sprutors varande  eller inte. Suck.

Fördelen med gratis sprutor är ganska uppenbar, man slipper skjuta upp någon annans blod och evt. andra saker man inte vill ha. Nackdelen med gratis sprutor är för mig svår att se, förutom det moraliska planet – att det skulle kännas som ett medgivande av landstinget att folk fick ägna sig åt illegala droger. Det resonemanget känns ungefär lika fräscht som katoliker som är mot användandet av kondomer.

Dessutom när kommer den nya lagen  som förbjuder:

– sedlar så folk inte kan dra sina linjer med statligt tillverkade material.

– spriten så att staten inte kan tjäna pengar på min och andras alkoholism.

Ibland känns Sverige så väldigt trött.

Advertisements

Written by magnus

September 1, 2008 at 8:19 am

Posted in Uncategorized

2 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ja, är det inte märkligt att i det annars (i jämförelse med de flesta länder med ett fåtal undantag, som det du bor i) tämligen pragmatiska Sverige fortfarande ska vara en diskussion om det där med fria sprutor. När det dessutom är så uppenbart att den hårda förbudsmetoden inte heller gör annat än begränsar skadeverkningarna (förvisso genom att begränsa spridningen av själva drogen), varför är det då så svårt att acceptera ett så enkelt sätt att begränsa skadeverkningarna som just de fria sprutorna? Med mitt yrke måste man ju ha forskningsbelägg för det man säger, och jag orkar inte leta efter det nu, men det verkar i alla fall rimligt att tro att fria sprutprogram håller missbrukarna i närmare kontakt med vården och därmed ökar sannolikheten att de också kommer i kontakt med andra initiativ, som metadon tex. Vilket man naturligvis måste motsätta sig om man är fundamentalistiskt lagd; det är ju också en drog.

  annannan

  September 1, 2008 at 8:13 pm

 2. Anna(antar jag att det är med tanke på ditt nick):

  Du har helt rätt i vad du säger,även utan empiriskt bevismaterial:)
  Det är för mig ett under att man kan avvisa idén med fria sprutor med hoppet att det ska begränsa spridningen av drogmissbruket. Detta till trots att man med säkerhet vet att de som skulle ansöka om sprutor kommer i kontakt med vården. Det sista är ett faktum det förra ett antagande ändå väljer man antagandet.

  magnus

  September 2, 2008 at 2:52 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: