AMSTERDAM

Mellan Amsterdam och Sverige är det många mil.

Jag, en husockupant

with one comment

Knark och horor är två återkommande teman när det gäller den holländska lagstiftningens något annorlunda karaktär. Men ‘kraken’ eller ockupation är en annan sak vilken folk här har samma hat/kärlek till. Men mest hat.

Fast jag tycker nog att det är bra. Om ett hus har stått tomt i ett år är det fullt lagligt att inta ett hus för att bo där. Det enda som är olagligt är själva inbrytandet i huset, att forcera låstet. Men för att bevisa det måste polisen vara på plats, ta dem på bar gärning. En kraker, ockupant, går direkt till polisen när de tagit sig in för att låta dem registrera att det är tomt och att personen ifråga har husfrid – dvs bor där. Man lsätter in en madrass, en stol och ett bord. Sen kan man lagligt registrera sig på adressen.

Givetvis är det inte så att ockupanten kan stanna där för alltid. Men ägaren måste bevis att de ska göra något med huset inom kort, renovera, bygga. Då blir ockupanten tillsagd att lämna byggnaden, vilket de oftast gör. Anarkiströrelsen som är ganska stark här har ibland andra idéer och då blir det vattenkanon som gäller.

Häromdagen var jag med om en massockupation av en av byggnaderna som tillhör Rijksmuseum. En fristående byggnad har varit tom i ett år. Man ockuperade den för att få kommunen att ta tag i sina egna planer om att bygga ett bibliotek där, så fort de visade att de skulle påbörja sina planer lämnade ockupanterna byggnaden. En skitbra grej, att se till att kommunen gör vad de ska och inte lämnar byggnader inne i stan tomma.

Det roliga var att alla var anarkister, så ni kan tänka er hur de såg ut. Svart,kängor, dreads. Själv var jag klädd för kontoret. Det gloddes på mig som om jag var en av de onda. Asroligt.

Det var en häftig känsla av att ha varit inne i denna byggnad – lite som en fake-kraker.

Advertisements

Written by magnus

April 15, 2008 at 6:07 am

Posted in Uncategorized

One Response

Subscribe to comments with RSS.

  1. Häftigt. Kan du skicka över några krakers till Portugal? Här står så många hus och förfaller, och det där med revolution har liksom inte riktigt varit på dagordningen de senaste 30 åren…

    Faktum är att nederländare som inte har möjlighet att köpa jord i hemlandet hjälper till att återbefolka inlandets landsbygd, så det kanske inte är så långsträckt som det först kan låta!

    annannan

    April 15, 2008 at 4:01 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: