AMSTERDAM

Mellan Amsterdam och Sverige är det många mil.

Strippklubb och en sexarbetarnas egen staty

leave a comment »

Idag var det öppet hus i Red Light. Vi som inte annars vågar, inte är så intresserade av nakna brudar men av hur det ser ut och vi som inte vill betala för en stripshow – vi kunde idag gå på öppet hus.

Ett bra initiativ av Mariska Majoor som också startade på Prostitution Information Centre PIC.

Visserligen kommer de flesta (jag) för att fnittra och få sig en titt bakom kulisserna på sexindustrin. Inte för att det är så mycket man får se. En strippshow med bikinin på, en peepshow med underkläder osv. Men vi får ser att det på sin höjd ser lite billigt och smaklöst ut inne på klubbarna men annars inte så farligt.

Som här på Bananabar…….

Vad Mariska Majoor vill uppnå är något annat än att stilla vår nyfikenhet på hur det ser ut inne på en sexklubb. Hon vill att sexarbetare ska behandlas med respekt och ses som människor inte bara som en hora. Det är det som är det viktiga. De är alla människor med känslor och ett egetvärde som vi måste erkänna. Jag tror att vi ofta glömmer bort att det inte bara handlar själva sexköpet och den moraliska aspekten, men att oavsett vad man tycker om det så måste de kvinnor och män som jobbar in denna branschen också behandlas med respekt.

Idag hände något alldeles speciellt, en staty till äran av alla sexarbetare presenterades och kommer att stå på Oudekerkplein mitt i Red Light.

Här är talet som hölls, filmade det men kan inte lägga upp filmen så ni får texten.

För alla de tusentals som tjänar sina pengar inom sexindustrin, i olika situationer och av olika anledningar. Den ena av fri vilja och den andra påtvingad. Den ena för att ha råd med dyra saker och den andra för att ha råd att föda sina familj.

Vi har alla våra egna åsikter och känslor angående detta och alla har rätt till dessa. Många av de problem som nämns är också sann, men idag handlar inte om det.

Oavsett var och hur deras situation ser ut, alla prostituerade över hela världen har en sak gemensamt – de blir sedda på ett negativt sett av sin omgivning. I många fall är det milt uttryckt. Vi känner till historier från våra egna kollegor som i sina egna länder blivit våldtagna av polisen, deras barn har tagits ifrån dem eller de har blivit frånskjutna av sina egna familjer.

Brist på respekt är något vi har gemensamt med varandra, över hela världen.

Som ni ser var det många som ville vara med om detta historiska ögonblick. Ingen annanstans i världen finns det en staty till sexarbetarna.

Så här ser hon ut – Belle. Tyärr inte det bästa fotot för det var för mycket folk, jag ska ta ett bättre foto en annan dag.

Advertisements

Written by magnus

March 31, 2007 at 10:03 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: