AMSTERDAM

Mellan Amsterdam och Sverige är det många mil.

Söndagspromenad genom stan.

leave a comment »

Nästan alltid ligger den där i väskan, kameran. Men det har varit ett tag sen den kom ut för att ta bilder på stan. Själv går jag ju här varje dag, men igår kom jag att tänka på att det antagligen är mer intressant att se lite av Amsterdam för de som kommer in här på bloggen, än att läsa om mig och mitt liv.

Så nu får ni hänga med på en promenad.

(Oudezijdsburgwal)

En av de saker jag inte längre tänker på är att hela innerstan är från 1600-talet. Förutom att det är vackert och pittoreskt så måste det ju vara hur bra som helst för filmindustrin. Man behöver inte ens leta efter historiska platser eller bygga upp stora ‘sets’ á la Hollywood. Det är bara att flytta bilarna och ta bort trafikskyltarna sen kan man spela in vilken scen som helst varierande från Flickan med pärlörhänget till Oceans 12. Praktiskt.

Det är bara att gå rakt fram längs kanalen här ovanför så kommer man till Nieuwmarkt. Det är ett torg som kom till 1641 då man fyllde igen kanalerna som låg här. Det var för att man ville ha mer stad, så man stängde helt enkelt igen kanalerna och flyttade stadsmuren sådär en 800 meter öst. Nu är det ett stort torg som har en liten marknad och vänstrar som parkering genom veckan. Runt om ligger det caféer och taskiga resturanger. Igår var alla uteserveringarna fyllda, våren har kommit.


En av gatorna som går från Nieuwmarkt och leder in i hjärtat av Red Light är Bloedstraat, Blodgatan på svenska.. Gatan i sig är inte så intressant som man kan se. Men det finns antagligen inte en enda blodgatan i Sverige, åtminstone inte om man googlar.

Inte bara är det det makabra namnet som har gjort denna grändliknande gatan berömd.

2002 sköts två kända kriminella män ner på öppen gata.

De lättfotade damerna som sitter i fönstrena på denna gatan har ofta en välfylld trosa, de är transsexuella pre-ops.

Ingen vet med säkerhet varför det heter Bloedstraat. Det kan ha att göra med blodsrådet 1567 när reformerta mostståndsmän dömdes till döden. Men man tror också att gatan var en liten kanal på baksidan av klostret som grundades här 1462. En teori är att baksidan var sjukavdelningen och munkar på den tiden var förtjusta i att tömma folk på blod, åderlåta. Man tror att blodet helt enkelt kastades ut i vattnet bakomklostret.

Den här gatuskylten sitter kanske 20 meter ifrån Bloedstraat. Zeedijk som faktiskt var kajen gentemot öppet vatten i början på 1400-talet har idag blivit Amsterdams Chinatown. Jag älskar det faktum att de satt upp gatuskyltar på kinesiska.

Fram till mitten på 80-talet var Red Light helt annorlunda än nu. Idag är det en av de säkraste platserna att vara på. Men innan ville inte ens polisen ge sig in i området, det var helt och hållet kontrollerat av organiserad brottslighet. Zeedijk som går från Nieuwmarkt bort mot Centralstationen var helt igenbommat. Tydligen fick de som bodde där inte ens sin post för att brevbärarna vägrade att ge sig in på gatan. Men på 80-talet rensade man upp och nu är gatan fylld med Pekingankor som hänger i fönstren och kinesiska affärer som säljer allt från vinkande katter till örtmedicin.


På Zeedijk finns en grind som leder in till en gränd som heter Spooksteeg, Spökgränden. Precis som Blodgatan tycker jag att det är namn som fascinerar. Igår bestämde jag mig för att ta reda på varför gatan heter så.

Det har att göra med Helena, hon var kär i sin syster Dianas trolovade. Till och med så kär att hon tog livet av sin syster för att sen gifta sig med hennes fästman. 1753 ligger Helena på sin dödsbädd och bestämmer sig för att berätta vad hon har gjort. Hennes man som får höra detta kastar en förbannelse över hennes: ‘Du ska för alltid vandra på den plats där du utfört detta onämnbara dåd’.

Nu påstås det att man kan se henne och höra hennes klagan vart 50:de år efter hennes död. Den 24 juli 2003 samlades den en hel del människor här vid Spoksteeg, men inget hördes. Så om man vill undersöka den historian får man vänta tills 2053 nästa gång.

På andra sidan Red Light ligger vattnet. Var vi slutade vår promenad med att dricka kaffe ute på brygan till Muziek Gebouw aan het Ij, Amsterdams nya konserthall.

Advertisements

Written by magnus

March 12, 2007 at 9:11 am

Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: